DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU (LLC)

U kolovozu 1992. godine, američka država Delaver, inače poznata kao korporacijska predstavnica, donijela je akt o formiranju nove pravne osobe: Društvo sa ograničenom odgovornošću (LLC). Sa korijenima u europskom zakonu kao što je njemačka GmbH, ovo pravno lice rapidno postaje popularno zbog poreznih olakšica koje pruža.

Koristeći delaversku tvrtku (LLC), mnogi stranci koji nemaju mjesto boravka u SAD-u, mogu izbjeći američku federalnu taksu za svoje kompanije.

Ovaj informator je pripremio Euro Commerce LLC, uz pomoć tri delaverska odvjetnika specijalizirana za delaversko korporacijsko (poslovno) pravo.

Euro Commerce LLC je jedna od tvrtki za korporacijske usluge koja je specijalizirana za osnivanje delaverskih korporacija, tvrtki sa ograničenom odgovornošću (LLC), ograničenih ortakluka (Limited Partnership) i Business Trust. Kao dodatne usluge, Euro Commerce LLC, pruža i ostale servise, kao što su pomoć pri otvaranju bankovnih računa, offshore konsalting, i pomoć pri održavanju delaverskih tvrtki.

ZAŠTO DELAVER?

1) Tradicija
Delaver je odavno priznat kao najatraktivnija država za organiziranje biznis entiteta. Korporacijski i trust zakoni u Delaveru su poznati po svojoj fleksibilnosti u sklapanju ugovora. Također, Delaverski sudovi koji interpretiraju ove zakone su među najuglednijima u državi i svijetu. Ova tradicija u izvršnosti privlači poslovne ljude iz cijelog svijeta da osnivaju svoje tvrtke baš u Delaveru. Više od polovice kompanija iz Fortune 500 i NYSE (New York Stock Exchange) imaju sjedište u Delaveru.

2) Ugovorna fleksibilnost bez premca
Osnovni pristup delaverskog statuta je da dopustiti strankama da definiraju svoj poslovni odnos pisanim sporazumom koji regulira operacije i menadžment pravne osobe (LLC sporazum), i da osigura pravila samo za one stvari o kojima se stranke nisu složile. Ugovorna fleksibilnost koju nudi delaverski zakon (uredba) se ne može usporediti ni sa jednim drugim LLC statutom.

3) Ograničena odgovornost za vlasnike i menadžere
Dok delaverski zakon (uredba) dozvoljava da delaverskom LLC upravljaju njeni članovi, on ne zahtjeva da njeni članovi budu i menadžeri. A, što je još važnije, ova uredba omogućava da ni jedan član ili menadžer ne bude osobno odgovoran za bilo kakav dug ili obavezu delaverske LLC samo zbog toga što je ta osoba član ili menadžer.

4) Povoljnosti kod oporezivanja partnerstva
Delaverska LLC može ponuditi iste prednosti u oporezivanju kao i ograničeno partnerstvo(ortakluk), također ona može ponuditi veću fleksibilnost u oporezivanju u oblasti distribucije i može se koristiti kao vrijedno sredstvo za planiranje posjeda (nekretnina) i transfer bogatstva.

LLC NE MORA BITI PRAVO RJEŠENJE ZA SVAKOGA
Poduzetnici koji ne žele snositi troškove formiranja, fleksibilne, utemeljene poslovne strukture, trebali bi se odlučiti za standardnu strukturu dioničkog društva.