KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG (LLC)


1992. októberében Delaware amerikai szövetségi állam – ismert gazdasági központ – törvényt hozott egy új jogi személy, a Korlátolt Felelősségű Társaság (LLC) létrehozásáról. Ez a jogi személy gyorsan népszerűvé vált, elsősorban az általa nyújtott adókedvezmények miatt. Gyökereit megtalálhatjuk az európai törvényhozásban, hasonló jogi személy például a német GmbH.

A delaware-i cég (LLC) segítségével, sok külföldi, akinek nincs állandó lakhelye az USA-ban, mentesülhet az amerikai szövetségi adó fizetése alól.

Ezt a tájékoztatót az Euro Commerce LLC készítette három delaware-i ügyvéd segítségével, akik a delaware-i vállalati (üzleti) jog szakértői.

Az Euro Commerce LLC egyike a gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégeknek. Delaware-i vállalatok, Korlátolot Felelősségű Társaságok (LLC), Betéti Társaságok (Limited Partnership), és Business Trust ( vállalkozás, ahol vagyonkezelő kezeli a vagyont és irányitja az üzletet ) alapítására szakosodott. Az Euro Commerce LLC egyéb szolgáltatásokat is nyújt: bankszámlák nyitása, offshore tanácsadás, segítséget a delaware-i cég fenntartásához.

MIÉRT DELAWARE?

1) Hagyomány
Közismert tény, hogy Delaware, üzletszervezés szempontjából a legattraktívabb szövetségi állam világviszonylatokban, mivel a helyi gazdasági törvények és szerződéskötési szabályok felettébb rugalmasak. Úgyszintén, a delaware-i bíróságok, amelyek e törvények tolmácsolására hivatottak, országos és világviszonylatban is a legtekintélyesebbek közé tartoznak. A könnyebb és hatékonyabb kivitelezési forma évek óta üzletemberek sokaságát vonzza Delaware államba, a világ bármely részéről, hogy vállalataikat itt alapítsák meg. A Fortune 500 és a NYSE (New York Stock Exchange) által bejegyzett cégek több mint felének Delaware-ben van a székhelye.

2)Páratlan szerződési flexibilitás
A delaware-i alapszabály alapelve az, hogy lehetővé tegye az ügyfeleknek üzleti viszonyuk definiálását írásos szerződéssel, amely szabályozza a jogi személy ügyvitelét és igazgatását (LLC-megállapodás) és, hogy szabályokat csak azokban az esetekben biztosítson, amikor a felek nem tudtak megegyezni. Ez a szerződési flexibilitás, amit a delaware-i törvény (rendelet) lehetővé tesz, nem hasonlítható össze egyetlen másik LLC- alapszabállyal sem.

3) A tulajdonosok és menedzserek korlátolt felelőssége
A delaware-i törvény (rendelet) lehetővé teszi, hogy az LLC-t tagjai igazgassák, viszont azt nem követeli meg, hogy a tagok menedzserek is legyenek. Ami még fontosabb, a rendelet lehetővé teszi, hogy egyetlen tag vagy menedzser se tartozzon személyes felelősséggel az LLC bármilyen adósságáért vagy kötelezettségéért annak alapján, hogy az illető személy tag, illetve menedzser.

4) Kedvezmények a társulási adózásban
A delaware-i LLC ugyanolyan előnyöket kínál az adózásban, mint a Betéti Társaság, viszont nagyobb adózási flexibilitást tud biztosítani a disztribució területén, valamint értékes eszköz lehet ingatlanok és vagyonátruházások tervezésénél.

AZ LLC NEM FELTÉTLENÜL MEGFELELŐ MEGOLDÁS MINDENKI SZÁMÁRA
Azok a vállalkozók, akik nem kívánják viselni egy rugalmas üzleti struktúra alapításának költségeit, jobb, ha szokványosabb részvénytársasági szerkezet mellett döntenek.